...av grønne fingre og Lerumske lidenskaper



lørdag 4. juni 2011

Avis er best - også i hagen

Siden jeg er veldig lat, og hater kjedelig arbeid som luking, har jeg i flere år benyttet denne "avis-metoden". Nå var turen kommet til det jeg kaller trekanten, et bed ved innkjørselen som har grodd veldig til.
Man tar altså aviser, jo dårligere papir jo bedre - da er det nesten bare tremasse. Du kan teste ved å se hvor mye litt vann oppløser papiret - det bør gå i stykker ved minste berøring. Hvis det er mye og kraftig ugress river du bort det verste før du strør et lite lag sand (gjør jorden luftigere når papiret råtner) og væter godt med vann. Et tynt lag kjøpe-jord som er uten frø og ugress legges så på toppen, før du vanner igjen. Særlig fint er det når man sår vekster som ikke har så dype røtter, for eksempel plukksalat. Men også kraftigere vekster trives, de greier å trenge røttene ned gjennom papiret, mens underliggende ugress ikke greier spire opp.

Glansede magasiner og reklame kan ikke brukes.

Avisene råtner i løpet av en sesong eller to. Da kan man gjenta prosessen, men det er lurt å spa-vende skikkelig - fordi mye cellulosemasse kan gjøre joden for tett og tung.
På lengre sikt skal dette bedet planlegges til et riktig praktbed, med stauder og knollplanter i skjønn forening. Det hadde vært gøy med noe som klatret opp langs det japanske kirsbærtreet og blomstret ut over sommeren. Jeg vurderer en drueplante.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar