...av grønne fingre og Lerumske lidenskaper



torsdag 31. mars 2011

Byttefrø=nyttefrø

Jeg liker planter man kan spise eller på annen måte ha nytte av. Takk derfor til Bente fra Sandvoll, som sente meg masse flotte staudefrø i bytte mot annet spiselig fra meg. (Hun skal få Stevia også, stiklingene er faktisk nesten klare :) Sådde i dag 4-6 frø i av alle sortene nevnt nedenfor, i vanlig såjord på den solrike og lune glassverandaen min. Resten av frøene skal sås på friland når jeg får fiksa min planlagte nye stein&staude-flekk, men det blir nok ikke før omkring 17. mai. 


Her er lista, med superbra linker om ulike plantene gadd jeg ikke skrive selv.
(Det er litt flaut, siden jeg selv ga ut en urtebok for noen år siden :=)


Saponaria Officinalis  - Såpeurt
Ca 50 cm høy staude. Inneholder saponiner som lager skum når de tilsettes vann. Derfor har særlig roten blitt brukt som såpe. Den er brukt medisinsk som blant annet hostesaft, fordi den virker slimløsende, men den er altfor giftig til å eksperimentere med for amatører.

Oenothera biennis - Kjempenattlys
Liker tørr jord og mye sol. Planten er en av de viktigste legeplantene også i moderne tid. Den kan spises, både blomster og blad og stilk. Blant de medisinske virkningene hevdes å være at den forebygger blodpropp ved å senke kolesterolnivået og blodtrykket. Ellers virker den mildt beroligende, betennelseshemmende og hormonregulerende.
Her er en meget informativ side om planten: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/oeno_bie.html


Cichorium Intybus - Sikori
Kan bli 1 meter høy. Sikori er kanskje mest kjent som kaffe-erstatning, man kan tørke roten i stekeovn til bitene blir brune, og male dem. Det hevdes at den er et mirakelmiddel blant annet for folk som må unngå raske blodsukker-endringer, for eksempel på lavkarbo-diett eller hvis man er diabetiker. Mer fra samme side som nevnt ovenfor: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/cich_int.htm


Malva Sylvestris – Apotekerkattost
Flerårig, hårete plante som kan bli 1 meter høy, med krypende stengler. Dette er en plante som kan brukes til alt fra produksjon av tau til afrodisika.

Delphinium x elatum ”Magic fountain dark blue” – Ridderspore

En hardfør variant som tåler både vind og kulde, og som skal blomstre første året hvis man forkultiverer inne. Mye mytologi og mørke legender knyttes til denne, les for eksempel her: http://www.paghat.com/delphiniumdarkbee.html