...av grønne fingre og Lerumske lidenskaper



mandag 20. mai 2013

2013 Logg 16. mai


Til slutt ble det jo vår...



Jeg blir nok aldri noen god hageblogger, men det er kjekt å kunne notere litt og sammenligne fra år til år. Derfor slenger jeg inn noen innlegg, av og til.

I år har alt vært forsinket - også våren.
Derfor har jeg forvokste solsikker, som ble sådd altfor tidlig på glassverandaen og neppe fått noen god start.

Blomkarsen fra fjorårets frø ser derimot sprek ut, den er på plass under kjøkkenvinduet og ved utestua.

En stokkrose fra Vaxtriket er plantet ved utestua, den sprudler.

Kirsbærtreet blomstret først 17. mai, da eksploderte sol & varme noen dager. Dette er bilder fra 16. mai:

Jordbærplantene har overlevd. Som belønning får de en neve gjødsel.




Jeg tok kvister fra en ukjent prydbusk ved garasjen, fordi den skulle beskjæres uansett, og stakk dem ned i en krukke for å lage "klatrebur" til sukkerertene. Det funka fint - bortsett fra at kvistene slo rot og truer med å ta all næring fra de stakkars ertene.


De to kiwiplantene (hann og hunn) har overlevd vinteren, og var overraskende tidlige til å sette skudd denne kalde våren. Nå klatrer de ivrig på gjerdet, blir spennende å se om de setter frukt denne andre sesongen. 

Ny jord, gjødslet. Klart for å så når det varme været blir mer stabilt. Det var fremdeles isklumper og tæle nederst i kassene da vi rensket dem 15. mai.


Maisen er sådd innendørs, men tilvennet lave temperaturer med åpne vinduer på glassverandaen de siste døgnene før utplanting. Fire planter testes, pluss at jeg skal så på stedet nå ca 23. mai. 


Johannesurt, eller Prikkperikum, har vært brukt i europeisk folkemedisin som et middel motsøvnvanskerdepresjon, angst og spenning. Urten har også blitt brukt ved fordøyelsesbesvær og urinveisinfeksjoner. Den røde oljen man får ved pressing av Johannesurt har blitt brukt på brannsår og mot ulike hudsykdommer.
Men OBS! Snakk med legen dersom du bruker andre medisiner, er gravid, eller går på P-piller.
Pelargonia - selve "bestemorblomsten". To har overlevd i kjelleren, to kjøpte jeg som bittesmå for 14 kroner på Vaxtriket i Strømstad. 


Et fikentre!
Det vil trolig ikke klare seg utendørs, men i første omgang vil jeg se hva som skjer i krukke. I følge gartneren på Vaxtriket bør det kunne gi frukt neste år - ja, kanskje allerede i sommer.
Rabarbraen 16. mai
Det gamle bokskapet var kattunge-lekeplass i fjor. Nå blir det tomater, slangeagurk, plukksalat, reddikker her. Tror at det blir fint, med glass over kan vekstene beskyttes mot eventuelt uvær den første tiden. To busktomater og en agurk fra gartnerutsalg på Rolfsøy er i jorden, sår vel resten nå ca 22-23. mai.


Uglene er ikke helt fornøyde med gartnerinnens innsats denne våren...

Georginer fra i fjor, røde og hvite, har overlevd i kjelleren.



Hagehortensiaen er svært robust. 








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar